NEW
Suszona mięta marokańska BIO
50g

Suszona mięta marokańska BIO

producent: SAHARA CACTUS
cena: 18,90PLN
MAROKAŃSKA MIĘTA SUSZONA
 
Mięta to roślina  lecznicza, jak i przyprawa, a jej walory docenione były już przez starożytnych Greków, dla których pełniła ona również funkcję afrodyzjaku.
Dodawano ją do kąpieli, posiłków i napoów jako środek zwiększający popęd płciowy
 
Herbatę miętową można pić przez cały dzień, na gorąco i na zimno.
Gorąca herbata z miętą daje orzeźwienie, wypicie zaś zimnego napoju z mięty powoduje jedynie pozorne uczucie wychłodzenia.
W rzeczywistości ma on włąsciwości napotne, dzieki czemu spalamy więcej kalorii.
Zielone liście mięty marokańskiej, mające bardzo mocny, miętowy aromat, stanowią świetny dodatek do sosów, mięs i sałatek.
Ich walory doceniają również  amatorzy kawy.
Przyrządza się z nich bardzo popularną i zdrową herbatę marokańską - tradycyjny narodowy napój, który nie tylko gasi pragnienie w upalne dni, ale również  może  działać wspomagająco na trawienie.
 

 

Marokańska miętowa herbata

zielona herbata gunpowder

kilka liści suszonej mięty

spora ilość cukru (ja sugeruję ksylitol)

Do czajniczka wsypujemy dość sporą ilość  zielonej herbaty i dodajemy miętę, następnie dodajemy dużą ilość cukru/ksylitolu (ponieważ tradycyjna marokańska herbata jest naprawdę słodka.

Wszystko zalewamy wrzątkiem i parzymy ok 10 minut.

Wcześniej można wyparzyć zarówno imbryk, jak i samą herbatę.

W tym celu zalewamy imbryk niewielką ilością gorącej wody i wodę wylewamy.

Tak samo robimy z herbatą.
Charakterystyczny jest także sposób nalewania herbaty. Zaczynamy lać herbatę do szklanki, po czym  podnosimy stopniowo imbryk coraz wyżej. 

Ceremonia obejmuje nie tylko parzenie herbaty, ale również jej spożywanie.

Herbatka marokańska wiąże się z gościnnością.

Nigdy nie powinno się odmawiać  Marokańczykowi, kiedy ją nam proponuje.

Należy wypić z nim co najmniej trzy szklaneczki.