Naturalna guma ksantanowa
100 g

Naturalna guma ksantanowa

producent:
cena: 9,00PLN

Naturalna substancja bogata w błonnik stosowana do zagęszczania produktów spożywczychoraz obniżania ich kaloryczności.

Guma ksantanowa (inaczej dekstran lub guma gellan) to naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów (polisacharydy wielocząsteczkowe), bogata w błonnik i niemal bez tłuszczu.

Guma ksantanowa jest rozpuszczalna w wodzie, ma doskonałe właściwości zagęszczające.

Dodanie gumy ksantanowej do żywności powoduje obniżenie jej kaloryczności na jednostkę objętości, zwiękasza zawartość błonnika i właściwości sycące (poczucie pełności po posiłku). Guma ksantanowa wiąże bardzo dużo wody i może być używana również jako zamiennik tłuszczu - tj. jako roślinny zagęstnik i stabilizator.

Zagęszczone ksantanem produkty spożywcze mają stabilną konsystencję odporną na odczyn kwaśny/zasadowy (w granicach pH 1-13), temperaturę i mieszanie.

Produkty zagęszczone gumą ksantanową można zarówno podgrzewać,jak i zamrażać.

Stosowanie i dozowanie gumy ksantanowej zależy od właściwości chemicznych zagęszczanej substancji i gęstości, jaką chcesz uzyskać w gotowym posiłku:

  • Poniżej 0,25 g/kg: napoje mleczne fermentowane (maślanka, kefir, zsiadłe mleko)
  • Poniżej 2 g/kg: napoje mleczne niefermentowane (shake, jogurt, koktajl mleczny)
  • Poniżej 3 g/kg: deser, galaretka, kisiel Poniżej 5 g/kg: sos pomidorowy, desery z twarożku, sera, serniki, sosy jogurtowe i majonezowe
  • Poniżej 6 g/kg: sosy i kremy owocowe i warzywne, warzywa puszkowane w zalewie, desery mleczne
  • Poniżej 10 g/kg: dżemy, galaretki i marmolady, polewy owocowe, lody, niskotłuszczowe sery topione
  • Poniżej 10 g/kg: mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych Poniżej 12,5 g/kg: niskotłuszczowe serki typu homogenizowanego
  • Poniżej 20 g/kg: pasty warzywne Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe
  • Według potrzeby: pieczywo, ciasta, dodatków do potraw, deserów, ciast i lukru, napoje bezalkoholowe oraz owocowe z cząstkami owoców.

Waga netto: 100g

Skład: Guma ksantanowa (E415)

Wartości odżywcze na 100g:

  • 76kcal,
  • 6g białka,
  • 84g błonnika,
  • śladowe ilości tłuszczu

Produkt odpowiedni dla wegan.

Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.