Ksylitol-FIŃSKI cukier brzozowy
1kg

Ksylitol-FIŃSKI cukier brzozowy

producent:
cena: 39,00PLN

W 100% cukier brzozowy pochodzący z Finlandii. Ogranicza łaknienie! 

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier.

 Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu. Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia.

Ksylitol jest więc alternatywą cukru dla:

  • cukrzyków
  • chorych na grzybicę
  • dbających o zęby i dziąsła
  • „puszystych”
  • chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne
  • sportowców
  • dbających o linię osób mających problem z nieświeżym oddechem


W jaki sposób można stosować ksylitol?
Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szerok i- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp. Możemy posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym rozwiązaniem. Ksylitol jest niezastapiony dla tych, którzy są na diecie bezcukrowej!!! Ksylitol jest całkowicie bezpieczny.