Guma guar
100g

Guma guar

producent:
cena: 9,00PLN

Naturalna substancja pochodzenia roślinnego stosowana do żelowania produktów spożywczych oraz obniżania ich kaloryczności.

Guma Guar jest naturalnym polisacharydem wyekstrahowanym z nasion - jest otrzymywana z nasion rośliny strączkowej guar (Cyamopsis tetragonolobus L.) występującej na terenach Indii i Pakistanu i jest jedną ze składowych błonnika rozpuszczalnego.

Guma guar ma postać proszku barwy żółtawo-białej, prawie bez zapachu. Rozpuszcza się w zimnej wodzie.

Guma guar wykorzystywana jest do zagęszczania zup, niskotłuszczowych majonezów i sosów sałatkowych, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Guma guar jako środek zagęszczający i wiążący wodę, używana jest w pieczywach i ciastach. Nadaje strukturę ciągliwą i kleistą niskokalorycznym mlecznym napojom smakowym i deserom.Szczególnie dobre właściwości guma guar wykazuje w połączeniu z gumą ksantanową, znacznie zwiększająć lepkość i żelowatość gotowej mieszanki.

Waga netto: 100g

Skład: Guma guar (E412)

Produkt odpowiedni dla wegan.

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.