Blog eKoleżanki

Do sklepu Blog eKoleżanki


Ania

SHEA czy KARITE?

Na własnej skórze przetestowałam czyste masło Shea…hmmm…. Tak je wychwalali, a mnie wkurzył cały ceremoniał związany z rozprowadzaniem po ciele. Trzeba trochę masła nabrać na dłoń, pobawić się jak plasteliną, która w końcu zaczyna robić się bardziej oleista. Niestety na początku masło SHEA trochę nadszarpnęło moją cierpliwość, nad którą  nieustannie pracuję (z bardzo różnym skutkiem).

SHEA czy KARITE?

Jakże się zdziwiłam, chcąc poeksperymentować z kolejnym masłem o wdzięcznie brzmiącej nazwie - „Karite”. Swoją ciekawość w poznawaniu kolejnych kosmetycznych skarbów na chwilę musiałam poskromić. KARITE (wersja francuskojęzyczna) to przecież SHEA (wersja anglojęzyczna)!

Mało Shea ma zastosowanie w kosmetologii, ale również w kuchni. Prawdopodobnie masło shea się nie psuje. Jednak z czasem traci swoje wspaniałe właściwości. Jest ono wytwarzane z nasion drzew Vitellara paradoxa rosnących w Afryce (m.in.: Ghana, Nigeria, Benin, Burkina Faso). Shea pozyskują głównie kobiety.

Chciałabym króciutko napisać o pozyskiwaniu masła. Orzechy są na początku gotowane, potem suszone na ziemi. Dopiero kiedy dobrze się wysuszą, następuje ich miażdżenie. Zmiażdzone orzechy wrzuca się do wody i długo miesza w celu oddzielenia tłuszczodajnych fragmentów od tych niepotrzebnych. Kolor nierafinowanego masła bywa różny. Jest uzależniony od rodzaju orzechów użytych do jego produkcji - od prawie białego do żółtego. Surową postać określa się jako produkt nierafinowany.

Wiedzę o pozyskiwaniu masła shea posiadam od pana Szymona Rząsy, który sporą część roku spędza w Ghanie. Stamtąd przywozi naturalne afrykańskie kosmetyki. Miałam przyjemność używać sprowadzonego przez pana Szymona organicznego masła shea z olejkiem z trawy cytrynowej oraz masełka bez dodatku. Jestem bardzo zadowolona i mogę z czystym sumieniem polecić je każdej kobiecie i nie tylko. Jest bardzo delikatne. "Rytualne" rozcieranie w dłoniach powoduje wytworzenie się oleistej konsystencji. Masło DUAFE ma naturalny orzechowo-kwiatowy zapach. Jest oczyszczane jedynie przy użyciu wody. To wyróżnia je spośród innych "nieoryginalnych" maseł, które przy wykorzystaniu szkodliwych substancji poddawane są procesowi rafinacji.
A oto najważniejsze właściwości „shea-karite”. Składa się z triterpenów mających funkcję anty UV-B, fitosteroli, wcześniej wspomnianych witamin A i E oraz antyoksydantów. Jego konsystencja uzależniona jest od zawartości kwasów tłuszczowych (od 80 do 90% kwasu stearynowego i oleinowego). W kosmetologii jest doskonałym nawilżaczem. Przy udziale antyoksydantów opóźnia proces starzenia się skóry. Działa wspomagająco podczas gojenia blizn. Stanowi ochronę przed zimnem, wiatrem i mrozem. Łagodzi zmiany alergiczne, różnego typu wysypki i świąd. Wygładza i czyni włosy bardziej elastyczne. Ciekawe, że mogą je używać kobiety w ciąży (reduktor rozstępów) oraz dzieci do pielęgnacji skóry, a nawet przy pieluszkowych odparzeniach. Jest znakomitym dodatkiem do kremów, co zwiększa ich działanie odżywcze, natłuszczające i regenerujące. Może stanowić peeling do ust, który doskonale je wygładzi i odżywi. Wystarczy rozpuszczone masło zmieszać z cukrem. Karite poleca się również do łagodzenia zmian trądzikowych, jednocześnie wyrównując koloryt skóry. Na zniszczone włosy różnego typu zabiegami fryzjerskimi masełko można stosować jako maseczki, odżywki lub serum.

Wesoło brzmiący rym shea – karite odnosi się do produktu uniwersalnego. Warto posiadać taki „natur – kosmetyk” w swoich zasobach pielęgnacyjnych. 

Wystąpiły pierwsze przymrozki, więc jutro przed wyjściem na dłuższy spacer wysmaruję buzię mojego niemowlaczka  „masłową plasteliną”.


30 grudnia 2015 | Ania

Powiązane produkty


  • Organiczne nierafinowane masło shea
    180ml
    Organiczne nierafinowane masło shea
    DO KOSZYKA
    33,00PLN
  • SHEA Krem z masłem shea do cery wrażliwej i alergicznej
    50ml
    SHEA Krem z masłem shea do cery wrażliwej i alergicznej
    DO KOSZYKA
    64,00PLN