Blog eKoleżanki

Do sklepu Blog eKoleżanki


Ania

Imbir – kolejnym „wszechstronnym cudem natury”

Korzeń o zabawnym, nieco bulwiastym kształcie, z którym raczej każdy się już zetknął. Można go kupić w niemalże każdym markecie za niewielkie pieniądze. Postanowiłam poszperać w różnych źródłach i wzbogacić wiedzę na temat kolejnego „cuda ziemi”, mającego ogrom dobroczynnych właściwości.

Imbir – kolejnym „wszechstronnym cudem natury”

Jeden z ciekawszych portali w zakresie zdrowia szczegółowo opisuje lecznicze i odchudzające (ten aspekt szczególnie wydaje się dla mnie interesującyJ) zastosowanie imbiru.
Swoją moc zyskuje dzięki składowi: zingiberol (element olejku eterycznego) i gingerol oraz zinferon (substancje żywicowe mające „palący”smak).

  • Imbir ułatwia trawienie dzięki zawartości olejku, który pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Dodatkowo działa rozkurczowo i pomaga w pozbyciu się wzdęć.
  • Leczy przeziębienia z uwagi na zawartość substancji przeciwzapalnych. Warto w okresie jesienno-zimowym wypić aromatyczną herbatkę z imbirem. Na bolące gardło polecam szklankę ciepłej wody z 2 łyżeczkami imbiru (może być w postaci proszku). Szkoda, że moja trzyletnia córka jeszcze nie gustuje w tak egzotycznych smakach. Pozostaje opieka lekarska, gdzie wszelkim panaceum jest antybiotyk. Dobrze, że chociaż udało się przemycić „babciny” syrop z cebuli, który również ma doskonałe działanie antybakteryjne i wirusowe.
  • Leczy migreny i łagodzi mdłości. Regularnie spożywany imbir zmniejsza częstotliwość i atak migren. Dla kobiet w ciąży poleca się herbaty z dodatkiem imbiru w celu łagodzenia uczucia mdłości. Jednak w pewnych sytuacjach należy zachować umiar. Nagminne spożywanie napoi i potraw „imbiropochodnych” może pogorszyć stan osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego: refluks żołądka, wrzody.
  • Chroni przed tworzeniem się zakrzepów – pomaga również obniżyć cholesterol.
  • Używany jako afrodyzjak. W Chinach uznaje się go jako „gorącą przyprawę”, pobudzającą organy płciowe.
  • Pomaga „kawoszom”. Uwielbiam wypijać kawę każdego dnia, czasami jednak przesadzam z ilością i częstotliwością. Wystarczy dodać troszeczkę sproszkowanego imbiru by zneutralizować jej szkodliwe właściwości.
  • Może być naturalnym lekiem na astmę. Naukowcy z Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku dowiedli, że nasz „skarb botaniki” jest skutecznym środkiem w leczeniu bakteryjnego zakażenia dróg oddechowych i ma bardzo silne właściwości ułatwiające oddychanie chorym na astmę.
  • Jest składnikiem kosmetyków wyszczuplająco – modelujących. Imbir poprawia krążenie, w konsekwencji przyspiesza spalanie tłuszczu i walczy ze zmorą większości kobiet – „CELLULITEM”!

Imbir ma szerokie zastosowanie w kuchni. Ja osobiście cenię sobie zupę-krem „dyniową” z dodatkiem startego, świeżego imbiru. Z warzyw dodaję jeszcze marchew i pomidory. Lubię dosypać odrobinkę oregano i ziół prowansalskich. Osobom lubiącym starty żółty ser proponuje garstkę rozłożyć na wierzchu podczas podania . Zupka jest pyszna i rozgrzewająca – idealna do zimowego menu. Imbir jest świetnym dodatkiem do soków (własnoręcznie przetartych). Nawet, gdy przygotujemy taki zimny sok do pracy, to jego temperatura nie powoduje przykrego doznania podczas picia nawet w styczniu. W internecie aż roi się od rozmaitych przepisów z zawartością imbiru. Nie będę podawać kolejnych przykładów bo obawiam się, że nie skończę do wieczora:). Życzę owocnych imbirowych odkryć.


31 grudnia 2015 | Ania

Powiązane produkty


  • Herbata zielona energia
    17 szt.
    Herbata zielona energia
    DO KOSZYKA
    15,90PLN
  • -6%
    Herbata energia z serii dla kobiety
    17 szt.
    Herbata energia z serii dla kobiety
    DO KOSZYKA
    15,00PLN